PEK EN VEREN

De kou is economisch nog niet uit de lucht met 755 bedrijven en instellingen die in een maand failliet werden verklaard. Dat is exclusief eenmanszaken. In januari lag het aantal faillissementen met 734 ook al hoog. In de bouw, de toelevering, detailhandelszaken, woonwinkels maar ook in de kinderopvang liep de vraag sterk terug door de voortwoekerende crisis. Als dit zo doorgaat wordt het een jaar met een triest record.

Zijn wij er dan niet zelf helemaal verantwoordelijk voor?  Het kan ook anders . Industrieel toeleverancier Aalberts Industries verwacht na een succesvol 2012 ook in 2013 een toename van de omzet en van de winst te kunnen boeken. General Motors floreert ook weer na het afgooien van de oude ballast en lijkt zichzelf opnieuw te kunnen uitvinden. En dan is er Marktleider Reed Elsevier die goed verdient aan zijn beurzentak. Het bedrijf organiseert wel 500 evenementen in veertig landen. Denk aan Brainport in Nrd Brabant, de slimste regio van de wereld. De Europese Structuurfondsen wachten in de 2020 Strategy op uw plannen.

Een opsteker van betekenis vind ik eveneens dat een topambtenaar een bankenlobby gaat leiden. Onthoud de naam  Chris Buijnk van het ministerie van Economische Zaken die Boele Staal gaat opvolgen in deze functie bij deze lobbyclub van de financiele sector.

Om de ‘dialoog met alle stakeholders’ te benadrukken  nemen de bestuursvoorzitters van de drie grote banken zitting in deze koepelorganisatie. Wel beschouwd een passende maatregel om wangedrag in de toekomst te voorkomen. Zo is ook op de boodschap ‘blauwdruk’ van Dijsselbloem weinig aan te merken: het risicobesef moet terugkomen en natuurlijk niet alleen in de financiële sector.

Naar het uitbannen van wangedrag en sturen op fair play is ook de KNVB op zoek want wie voedt in Europa de voetballers op ?  Suarez, de Uruguaan riep al veel weerstand op met zijn blinde dadendrang  en fopduiken, de manier waarop maakte niet uit. Van Gaal zet met ambitie het Nederlands elftal al geheel naar zijn hand. De contouren van het vernieuwde  Oranje waarbij nog niemand zeker is van een plaats, worden steeds duidelijker zichtbaar. Dit vernieuwingsproces wordt ondersteund door goede resultaten, plaatsing voor  het WK van 2014 in Brazilië lijkt zeker.

Ook van u, als boegbeeld van uw organisatie wordt persoonlijk verwacht in 2013, nieuw signaal af te geven, innovaties te bevorderen, met veel ervaring in uw eigen discipline met  ambitie uw focus ook te willen plaatsen in een bedrijfskundig kader.

Adsom organiseert workshops en masterclasses Bedrijfskunde voor niet bedrijfskundigen. Wie goed wil vliegen vermijdt het pek aan de veren!

UA-39505741-1