Mismanagement, fricties en transitie

Het failliet en de nationalisatie van de SNS bank toont opnieuw hoe door overschatting, misrekening en gebrek aan realiteitszin veel slachtoffers worden gemaakt. De vraag rijst of met deze laatste kater het financiele centrum Zuidas nu wel kan sluiten? Natuurlijk is Sjoerd van Keulen niet alleen schuldig.Iedereen was blind voor wat ze hadden moeten zien aankomen. Drie van de vier grootbanken konden de crisis ook niet op eigen benen trotseren. Vijftien jaar “dronken” van geleende welvaart. Zo gingen ook TCN en Eurocommerce over de kop in het spoor van meer dan 10.000 faillissementen in 2012.

“Never change a winning team” gaat in ieder geval bij het huidige Oranje niet meer op. Ervaring werd in het recente verleden immers niet omgezet in resultaten. Het vertrouwen duurt nu nog maar 1 wedstrijd. Hongerende talenten hebben in het laatste oefenduel tegen Italie de routiniers Robben en Van Persie verder onder druk gezet. Wie was Sneijder ook al weer? Wat kunt u daar al bestuurder/manager nu mee?

Zelfinzicht kan worden gescherpt doordat bestuurders met leidinggevenden doortastend een planningsgesprek kunnen houden om vast te leggen wat er het komende jaar/jaren moet gebeuren.Daarbij moeten de resultaat afspraken, de competenties en ontwikkelafspraken in het kader van de actuele crisis grondig aan de orde komen.

Onderzoek is niet alleen wenselijk maar noodzakelijk al was het maar om het vertrouwen van aandeelhouders en geldverschaffers te behouden.Inzet op zelfreflectie helpt u al verder. In ieder geval hebben Paul Benedictus XVI, Koningin Beatrix, CEO Ben Verwaayen en Esther Vergeer al laten weten dat hun “houdbaarheidsdatum” is bereikt. En niet perse in alle gevallen als gevolg van alleen leeftijd. Alle vier voelen deze bestuurders, leiders en topsporter om uiteenlopende redenen dat hun tijd om terug te treden was gekomen.

Leiding geven gaat verder dan instructies geven. Het zal moeten gaan om inspireren met focus op werkgelegenheid met innovaties die kenmerkend zijn voor topregio’s. Professionals als leider dienen zich in persoonlijke en zakelijke doelstellingen praktisch te laten ondersteunen om hen als leider verder te brengen daarmee een keerpunt te bewerkstelligen waardoor persoonlijke “houdbaarheidsdatums’ voorlopig nog niet in zicht komen.

 

 

UA-39505741-1