2018 EN DE KUNST VAN VERANDEREN

Met het glas in de hand over de drempel naar het nieuwe jaar wordt er veel gewenst,vooral op zekerheid dat het een goed jaar wordt. Maar waarom willen wij toch die zekerheid?

Volgens deskundigen hebben wij mensen op zichzelf geen hekel aan verandering. We kunnen er zelfs van genieten, zijn best avontuurlijk, willen verrast worden, en toch streven we naar enige zekerheid.

Het probleem is dat we onzekerheid associëren met verlies. De mogelijkheid trekt onze aandacht en baart zorgen. Angst voor verlies heeft bovenmatig veel invloed op ons. Verlies lijkt groter dan een vergelijkbare winst. € 100 verliezen voelt vervelender dan het winnen van € 100 goed voelt.

Daarom hechten we zo aan status quo. In ons keuzegedrag hanteren we een referentiepunt. En meestal is dit de status quo, de normale situatie die je niet ter discussie stelt. Angst voor verlies zorgt ervoor dat we liever blijven waar we nu zijn.

Dit fenomeen, “loss aversion”, speelt ook bij veranderingen in organisaties. Bij elke poging om zaken te veranderen zijn er mensen die winnen of verliezen ten opzichte van de status quo. Je weet nu dat de potentiële verliezers een stuk harder zullen vechten om te beschermen wat ze hebben, dan de potentiële winnaars zullen vechten voor vernieuwing.

 

Die asymmetrie maakt hervormingen lastig. Verliesaversie draait primair om emoties op korte termijn. De pijn hier en nu raakt ons meer dan mogelijk winst op termijn. Welke aanpak helpt?

In onze visie is een verandering het best aan te pakken in een reeks van kleine stappen, een leerproces, in een reeks van spellen: you win a few, you lose a few! Organisaties en mensen met zo’n grondhouding zijn absoluut beter beschermd tegen verliesaversie.

Als je zo leert te kijken naar veranderingen, wordt een afzonderlijk verlies minder belangrijk. En durf je meer in 2018. Of het nu gaat om je eigen ontwikkeling, een carrière stap of functieverandering….of een her-organisatie proces dan wel organisatie verandering die nodig is in anticipatie op toekomstige ontwikkelingen…!? Neem contact op en maak een vrijblijvende afspraak.

Wij wensen u een fijne jaarwisseling, een inspirerend en voorspoedig 2018!

 

Tags:

UA-39505741-1