Wachten op herstel ?

Heb af en toe tijdens mijn vakantie in Frankrijk toch een krantje gekocht. Werd natuurlijk niet  blij te lezen dat Marlies Dekkers voor haar lingeriebedrijf op zoek is naar potentiële geldschieters, en dat het 160 jaar oude bedrijf van pianomaker Steinway  in grote zorg verkeert , kampt met tegenvallende verkopen , mogelijk van de beurs word gehaald en je moet er niet aan denken dat de productie verplaatst wordt naar China.

Nog steeds krimpt de economie en ook voor 2014 gaat de groei tegenvallen. Interessant is dat  ook Nobelprijswinnaar Paul Kruger nu van mening is dat het Nederlands besparingsbeleid de  economie schaadt. Wil de economie weer gaan groeien dan moet dat komen van de overheid, de gezinnen of de bedrijven of het buitenland via de export. Het kabinet vindt dat er minstens  € 6 miljard bezuinigd moet worden, dus die doet niet mee.

Dan de gezinnen hier op vakantie, ze houden niet echt de hand op de knip maar ze hebben steeds minder te besteden omdat het beschikbaar inkomen daalt en het CPB heeft al uitgerekend dat de consumptieve bestedingen met nog 2 % zullen krimpen.

Met 3,1 % inflatie en een loonstijging van gemiddeld 1.3 % is het de laatste halve eeuw nog niet voorgekomen dat de lonen zolang bij de inflatie achterbleven. Dus potverteren is er niet bij.

Dan onze bedrijven. Investeringen komen als regel wat laat cyclisch, dus als de economie weer wat is aangetrokken. Daar is nu nog geen sprake van.

Blijft over de export, daar moeten we het zoals reeds zolang echt van hebben. Uitvoer naar landen die het beter doen dan wij. Zo kan Duitsland mogelijk voor een lichtpuntje zorgen binnen Europa.

Volgend jaar  wordt op een voorzichtige  1.5 % groei gerekend.

Blij werd ik pas echt met het bericht van scheepsbouwer IHC-Merwede die een miljarden deal wist  binnen te halen. Tot 2016 zullen er in Kinderdijk en Krimpen aan de IJsel 6 state-of-the-art pijpenleggers van de hellingen glijden. Dat betekent weer werk voor zo’n  1500 mensen .

Het succes  van IHC staat niet op zich, ook Veka en Damen gaan als de brandweer.

Change!  Al bijna 30 jaar staan wij van Adsom  bedrijven en overheden met raad en daad terzijde  bij verandering en vernieuwing. Het kan gaan om het toetsen en /of  het implementeren van  nieuwe kern- waarde disciplines.  Altijd adviseren wij  in een inter-actieve setting met uw mensen. Of ondersteunen  met  strategische personeelsplanning. Op uw verzoek sturen wij u graag  informatie.

Bert van den Bogaard

 

UA-39505741-1