Maatschappij en je eigen versie in 2021

Veel bestuurders, managers en werknemers willen aan het begin van een nieuw jaar iets veranderen, in hun gewoontes en voor de maatschappij. Zeker geldt dit ook voor 2021.

Wat direct opvalt maatschappelijk is dat farmaciebedrijven niet zijn ingesteld op een pandemie laat staan de voorbereiding op nieuwe infectieziekten met een groot pandemie-risico.

Voor de bestrijding is de wereld afhankelijk van slechts een paar grote bedrijven en dat is een fragiel systeem. Positief is dat men sneller dan ooit vaccins voor de huidige Covid heeft ontwikkeld  maar men bereidt zich nauwelijks voor op andere opkomende infectie-ziekten.

Een ander meer economisch fenomeen is het snelle marktaandeel van volledig elektrische  auto’s. In 2020 was al een op de vijf verkochte auto’s in Nederland volledig elektrisch. De automarkt lijkt in een shock. In Europa  is  Noorwegen  nog vooruitstrevender: vorig jaar waren de stekker auto’s goed voor meer dan de helft van alle  nieuwe verkopen.

Het elektrificeren van het wagenpark heeft enorme consequenties voor de auto-industrie en alle bedrijvigheid die daar omheen hangt. Natuurlijk wil VW al snel Tesla verslaan als grootste maker van stekkerauto’s. Toeleveranciers en garages wacht storm.

WIE WIL JIJ ZIJN 2021 ?

Hoe jij over jezelf denkt wordt in de psychologie identiteit genoemd en dat heeft invloed op ons vermogen om te veranderen. Volgens Margriet Sitskoorn, hoogleraar Tilburg University, is het essentieel dat nieuw gedrag dat je nastreeft past bij de manier waarop je naar jezelf kijkt. Op die manier vind je dat nieuwe gedrag meteen goed en plezierig.

In onze Adsom-colleges onderscheiden we enkele manieren om je identiteit in te zetten voor gedragsverandering, hier wat voorbeelden:

    1.       Zie jezelf als een rolmodel.

              Realiseer je dat jij en je gedrag in 2021 een voorbeeld is voor anderen.

    2.      Gedrag anders framen.

             Koppel nieuwe gedragsvoornemens aan een waarde die je belangrijk  vindt.                                                                                                                                                                                     

    3.      Onverenigbare overtuigingen .

             Wie zich realiseert dat zijn oude gedrag niet meer past, raakt gemotiveerd.

Alleen met de beste versie van jezelf lukt het beter dit jaar!!

Heb je belangstelling om over je eigen functionele gedrag te reflecteren dan wel te ontwikkelen? Neem contact op voor een individueel vrijblijvend gesprek.

UA-39505741-1