DE WEG NAAR GOUD

Opnieuw hebben de  zomerspelen van Londen 2012 aangetoond dat winnen zowel binnen als buiten de sport sterke overeenkomsten hebben. Wetenschappers kijken daarbij naar vier eigenschappen die essentieel worden geacht om de top te bereiken:
Toewijding, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en het kunnen omgaan met nieuwe doelen en uitdagingen.

In meer dan de helft van de gevallen zijn deze karaktertrekken al bij de geboorte aanwezig; winnaars worden zo geboren, mentale kracht is dan een kwestie van genetische aanleg. ( bijv. Ramoni Kromowidjojo, Marleen Veldhuis, Churandy Martina)

Het is onze overtuiging dat menselijke talent dat niet over dergelijke genen beschikt een stuk achterstand kan inlopen door zich sterk op een doel te focussen (bijv. Ankie van Grunsven, Dorian van Rijsselberghe, Maarten van der Weyden).  Dit is ook de kern van onze coaching*).Formuleer duidelijke en realistische doelen, laat je bij het nastreven zo min mogelijk afleiden, grijp elke kans om jezelf te verbeteren, blijf positief denken.

Het ouderwetse idee dat geestelijke begeleiding daarbij louter iets is voor kneusjes heeft in het huidige tijdsbeeld geen enkele basis meer. De  ‘lerende winnaar’ toont de man of  vrouw met de instelling om ten koste van alles te willen slagen en  talent combineert met het vermogen om zich te willen blijven ontwikkelen.

Wie gaat voor goud haalt het meest uit zijn persoonlijk potentieel, zelfs onder druk, bij tegenslagen en in moeilijke situaties.  Ze hebben een duidelijke doelstelling en richten zich alleen op dingen waarop ze invloed kunnen uitoefenen. Zo wordt regelmatig aangetoond dat je je eigen succes kunt creëren.

Katalysator.
Als de spelen van de afgelopen decennia  iets hebben laten zien dan is het zelf zo dat dat de organisatie ervan alleen al de toekomst van een heel land kan beinvloeden. Dit Olympisch effect  is deze dagen ook duidelijk waarneembaar in het Verenigd Koninkrijk. Het is ondanks de economische crisis een land van blakend zelfvertrouwen geworden.

Zo oefent de actuele arbeidsmarkt een geweldige prikkel uit op elk individueel talent dat moet vechten voor positiebehoud  dan wel verovering van een  nieuwe passende functie elders die tot voldoening strekt.
Daarbij zijn winnaars perfectionisten  die zich niet laten afleiden, leren van nederlagen en elke kans aangrijpen om zich te verbeteren, ze vallen en staan wijzer weer op.

Revival.
Het is voor elk talent belangrijk een visie te hebben waar je op middel lange termijn wilt staan. Ambitie op het willen bereiken van een volgende carrierestap zal dan een impuls bewerkstelligen op het organiseren van een individueel stappenplan waarop vol moet worden ingezet. Dit vormt de onvoorwaardelijke lange harde weg naar goud. In praktisch alle processen met sollicitatiecommissies komen deze onderwerpen aan de orde. Echte winnaars zijn perfectionisten die zich niet laten afleiden, leren van nederlagen.

Positieve coaching.
Bij talentontwikkeling van Adsom draait het volledig om positieve coaching. De nadruk ligt op het goed vervullen van taken en niet uitsluitend op het behalen van een resultaat. Niet zozeer winnen is een keuze als wel je best doen om optimaal te presteren. Naast talent is dus geestelijke kracht ontwikkelen van groot belang om topprestaties te leveren. Overwinnen zal het resultaat zin zijn. Daarom wordt er bewust gepraktiseerd door echte winnaars.

*) zie coaching programma

UA-39505741-1