CRISIS IN DE INDUSTRIE

Meer dan één op drie bedrijven in de Nederlands industriesector gaat reorganiseren of is daar mee begonnen. Dit blijkt uit een enquête van FME, de ondernemers-organisatie voor Industriebedrijven die recentelijk is ingevuld door wel 600 algemeen directeuren in de sector.

De enquête toont hoe groot de werkelijke impact van de coronacrisis nu al is op het bedrijfsleven. MKB bedrijven met wel 230.000 medewerkers worden in het hart geraakt. Bijna 60 % van de directeuren verwacht minder omzet. 50 % verwacht ook volgend jaar een lagere omzet.

Er ontstaat een domino effect dat de hele keten raakt. Consumenten en bedrijven stellen hun aankopen uit en dat merkt de industrie direct. Er is al afscheid genomen van flexwerkers en/of besloten tijdelijke dienstverbanden niet te verlengen. Het vertrouwde  verander repertoire schiet tekort. Valt er nog iets te leren ?

Wellicht is de huidige situatie een kans met een keerpunt los te komen van automatismen die niet langer blijken te werken. Ik noem er enkele om zelfreflectie en een dialoog  aan te moedigen.

  • De interne gerichtheid.

Het representeren van het eigen domein is de maat van succes, niet de nogal ambigue en moeilijk te beïnvloeden prestaties en percepties van de buitenwereld.

  • Leren is een traininkje.

Leren wordt gezien als “traininkjes” waarvoor je verantwoordelijkheid uitbesteedt. Je doet het als je tijd over hebt want het is niet zomaar toepasbaar in je werk.

  • Evalueren is schuld.

Kritische evaluaties leiden tot de vraag wie daarvoor verantwoordelijk is. Door wegkijken zie je de ander. Die persoon heeft schuld en positieschade.

  • Wij, hier en nu.

Je programmeert uiteraard niet voor anderen, namens anderen en dergelijke. De ander klein houden vergroot je voorsprong.

  • Uitbesteden naar staf / extern.

Doorschuiven, als  algemene reflex voor alles dat je als “corvee” of onbekend ervaart.

Beleid ontwerpen en ontwikkelen, zeker in coronatijd, is een van de lastigste taken voor elke manager. Neem extra tijd  juist nu voor reflectie. Maak vrijblijvend een afspraak, u bent welkom voor elke vorm van reflectie, inspiratie, een  concept, een denkkader.

UA-39505741-1