ZORGINNOVATIE

Dat onze mentale fitheid minstens zo belangrijk is als onze fysieke conditie zal door niemand worden betwist maar uit recentelijke cijfers van TNO blijkt wel dat een op de tien werknemers in de publieke sector burn out klachten heeft.

Vitale mensen zijn veerkrachtig. Werkgevers worden zich dat steeds meer bewust. Maar burn out klachten vormen een groeiend probleem en worden vaak in verband gebracht met hoge werkdruk. Maar hoe ontstaan ze nu eigenlijk? Hierbij enkele voorbeelden uit recent onderzoek.

  • Coordinatiegepraat : praten over samenwerking in plaats van samenwerken. Mandaat-discussies en vergadercircuits, rituele dansjes.
  • Vakinhoudelijke onvrede: roep om meer visie en analyse. Maar zelf heeft men niet het vermogen dit voor zichzelf te organiseren.
  • Verandermoeheid: Steeds weer dezelfde veranderingen met tegenvallende  resultaten schept cynisch realisme en moedeloosheid.
  • Geen procesregie. Er is eenzijdige sturing op inhoud, positiespel en procedures. De regie wordt graag uitbesteed.
  • Praatcircus: anekdotes en opinies worden uitgewisseld ook al wordt de uitvoering er niet beter van.
  • Interne gerichtheid: het eigen domein is de maat van het succes en niet de prestaties of perceptie van de buitenwereld.

MENTALE FITHEID.

Een groot deel van ons handelen vindt onbewust en automatisch plaats met stille invloeden uit ons gedrag dat is te leren. Mindfulness leert bewuster en met meer aandacht aanwezig te zijn bij wat je doet. Dit vergroot focus, energie en zelfinzicht. Het helpt bij het vinden van een goede balans tussen werk en privé, het behouden van mentale fitheid  en het op peil houden van energie.

Net als aan je fysieke conditie, kun je ook aan je mentale fitheid werken. Managers en organisaties die op basis van  deugdelijke principes succes hebben, zijn altijd weer fascinerend. Ze worden bewonderd om hun kracht, volwassenheid  en teamgeest. Heeft u voor 2024 ook een persoonlijke groeiwens? Trek zorginnovatie naar je toe, train jezelf mentaal fit en bel voor een oriënterend gesprek.

Bert van den Bogaard, Managing Partner Adsom

UA-39505741-1