Senioren, werk en meerwaarde als katalysator

Beeldvorming nekt nog altijd de kans van ouderen op een baan ondanks de dalende werkloosheid! Maar juist onder de senioren zitten managers en beroeps-uitvoerders  die hun team en collegae kunnen beschermen tegen stress en dreigende ontregeling (en)  van boven of van buiten af.

In zijn inmiddels klassieker “” Leidinggeven aan professionals? Niet doen!””  legt hoogleraar Weggeman uit hoe belangrijk het is dat medewerkers en/of collegae worden afgeschermd voor de ‘ruis’ van boven, van buiten, de bedenksels van stafafdelingen en directies.

Het denken over organisaties is van alle tijd. Al voor de jaartelling peinsden Alexander de Grote en de Romeinen al over de opbouw van een militaire en bestuurlijke structuur en met de opkomst van de industriële revolutie wordt het denken over organisaties  tot een kunde verheven en komt de wetenschappelijke bedrijfsvoering met zinnige besluiten en al wat er op lijkt, sterk naar voren.

        Meerwaarde

Als senior met inzicht kunt u nu een proactieve  invulling voor ogen staan. En dat moet je, ook heel zelfbewust , willen aanpakken. Volgens Weggeman speelt de senioren leeftijd een belangrijke rol. Om een katalysator te zijn moet je eigenlijk de vijftig(plus) voorbij zijn. Waarom ? Op die leeftijd denk je niet meer zoveel aan je volgende baan.

 

Je richt je op de huidige taak en op de mensen die aan je zijn toevertrouwd. Jongere managers zijn te vaak en vooral bezig met hun volgende functie. Daardoor zijn ze geneigd om eerder de belangen van hun bazen te dienen, dan die van hun team.

Hoogste tijd om jezelf opnieuw uit te vinden, het gevecht met de heersende beeldvorming aan te gaan, aan invloed te willen winnen.

Uiteraard is het niet slim te worden gezien als een paladijn van de OR, dat zou je positie al snel kunnen ondermijnen. Gebruik de katalysator-functie, op de momenten dat je echt het verschil kunt maken. De katalysator- aanpak levert ook sociaal krediet op als manager. De band die je onderling kweekt door er op de cruciale momenten te willen zijn voor de ander schept de echte  basis voor persoonlijk leiderschap.

Wil jij weten hoe je deze meerwaarde kan inzetten in sollicitaties, kwalificatie en werkverovering trajecten? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak!

Tags:

UA-39505741-1