Onderscheidend curriculum vitae

Een traditioneel Curriculum Vitae zegt te vaak onvoldoende over de kandidaat.Het gemiddelde cv is niet meer en niet minder dan een standaard opsomming van gegevens. De bijbehorende motivatiebrief  is in het algemeen te veel gericht op de ontvanger en zegt de inhoud te weinig over de drive, de dromen en talenten van een kandidaat…veelal omdat men daar zelf onvodoende inzicht in heeft.

Onderscheidend zijn is een kwestie van lef tonen en durven afwijken. Onderscheidend vermogen is dus noodzakelijk, waarbij het van belang is de authenticiteit te bewaren. Het beschrijven van de eigen visie, wensen en talenten. Het ABC voor kandidaten.

A. Durf af te wijken van gebaande paden om onderscheidendheid te realiseren. Stuur geen standaard Curriculum Vitae maar benader organisaties met een persoonlijk business plan. Vertel en schrijf over de eigen drives, dromen en talenten. Ondersteun dit visueel door social media of een kort opgenomen interview. Verwijs verder voor de traditioneel gevraagde informatie naar LinkedIn of een vergelijkbaar platform oftewel zorg voor de aanwezigheid van een professioneel profiel.

B.Durf dicht de eigen normen en waarden te blijven en ga uit van het eigen talent. Zoals de auteur Jeff Staes heeft beschreven in zijn boek ‘Ik was een schaap!’ lopen er deze wereld genoeg mensen rond die de schone schijn ophouden met betrekking tot hun werk. Dit nog los van de werknemers die de eigen talenten niet kunnen, mogen en willen benutten, daardoor niet gelukkig zijn en dus geen toegevoegde waarde leveren. Zingeving begint in deze bij het maken van keuzes.

C. Durf om eerlijke feedback te vragen bij het doorgaan naar de volgende ronde of bij een eventuele afwijzing. Wanneer de onderscheidende wijze van solliciteren reden is voor afwijzing dan weet de kandidaat dat de betreffende organisatie waarschijnlijk minder geïnteresseerd is in de mens en talent achter de functie. Kortom, de organisatie past niet bij de ‘eigen ik’.

Wil je meer weten over het kwalijkere voor werk, op onderscheidende wijze solliciteren, persoonlijke loopbaanbegeleiding en carriere ontwikkeling, neem dan contact op Adsom.

 

 

 

 

UA-39505741-1