Focus en het WK

TogetherDe aanloop op het WK voetbal maakt veel los ook voor managers vanwege de overeenkomsten met de bedrijfsvoering van hun eigen organisatie. Ook daar gaat het om taaie vraagstukken, concurrentie en de slag om de opdracht. Een wereldwijde krachtmeting met veel afvallers en het risico van verlies van werkgelegenheid. Eerst nog eens de doelstellingen van de KNVB. In 2012 ging het om plaatsing voor de halve finales van het WK en dat met aanvallend voetbal in de geest van de Hollandse school. Tot zover de voornemens. Inmiddels is de scepsis over de kansen van Oranje zo gegroeid dat overleven is geoorloofd en daarmee is de lat voor de bondscoach lager komen te liggen.

Voor de BV Nederland is er gelukkig al lang voor de aftrap gescoord. De resultaten staan als een huis. Zo verzorgt Philips de verlichting in negen van de twaalf WK stadions, Akzo Nobel zette zeven WK stadions in de verf. Ook het gras van de Arena heeft een oranje tintje want Desso mocht een GrassMaster aanleggen waar op 12 juni de openingswedstrijd wordt gespeeld.
Ook bij de opknapbeurten van Braziliaanse vliegvelden bliezen meerdere Nederlandse bedrijven een partijtje mee zoals Arcadis en uiteraard van de Lande met de bagageafhandelings-systemen waarmede men al meer dan 15 wereldkampioen is.

Nu terug naar de voorbereiding op voetbalniveau. Het lijkt erop dat de trainer Van Gaal beter is dan de coach Van Gaal. Iemand die beter tot zijn recht komt om al docerend spelers beter te maken, dan als strateeg negentig minuten lang het beste uit zijn elftal te halen.

Wie kans wil maken op een wereldtitel moet ten minste een of twee of drie spelers hebben die het verschil kunnen maken. Daarom heen wordt het team gevormd dat vooral ondersteunend richting het superduo of -trio is. Zo gaat het bij succesvolle bedrijven en in de sport.

Het is nog eens gezegd: trainen is en blijft systematisch oefenen gericht op conditieverbetering.
Coachen vereist vooral strategisch inzicht met focus op de veranderende situaties. Dit is de kwaliteit van iemand als de Spaanse bondscoach del Bosque die als geen ander in staat is om tijdens de negentig minuten te schaken, om vaak met een subtiele meesterzet de tegenstander mat te zetten.

Als je taaie vraagstukken oppakt, zoals de  (operations) managers van eerdergenoemde bedrijven aantonen, blijk je op twee fronten te moeten werken. Bij competentie-verbetering is alleen vernieuwende conditieverbetering nog niet genoeg ; het is tegelijk nodig blokkades te slechten om meer ruimte te maken voor vernieuwde mechanismen en die aangeven hoe je als procesregisseur moet kunnen interveniëren.

Wij hopen op slimheid door straks niet alleen het juiste elftal het veld in te sturen, maar ook met de wedstrijd te kunnen gaan spelen.

 

Tags:

UA-39505741-1