JOUW CARRIERE, JOUW EMPLOYABILITY

Aanhoudende  personeelstekorten en  hoog ziekteverzuim  baart werkgevers zorg. De overheid, de politie, het openbaar vervoer, defensie  en het onderwijs functioneren daardoor niet optimaal. Interessant is dat de overheid als werkgever haar eigen personeelstekort gaat oplossen door hogere lonen te bieden. Als je belastinggeld tot je beschikking hebt  kun je dat gemakkelijk doen.  De keerzijde is welke carrièreprikkel nog overblijft als voor hetzelfde werk meer wordt betaald. Hier komt een nieuwe versie van een tot slaaf gemaakte in beeld, een soort speelautomaat.

In de visie van Adsom gaat het bij employability om een mix van ambitie en persoonlijke kwaliteiten die iemand aan het werk houdt, uitzonderlijk maakt en stuwt naar een hoger echelon met meer aanzien en  inkomen tot gevolg. Adsom stimuleert mensen om door  te groeien met de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Dat betekent  voortdurende  inzet van je talent. Wie  werkt aan zijn of haar employability kenmerkt zich door te werken aan de behoeftes van de functie als eerste stap. Vervolgens  zichzelf blijft ontwikkelen en persoonlijke keuzes maakt die bijdragen aan nieuwe inhoud van functies.

VRAGEN STELLEN.

Dat kun je oefenen  met vragen zoals  waar zou ik meer aandacht voor moeten hebben, volgens jou ?  Heb je  de gelegenheid  om dagelijks je sterke punten in te zetten in je werk ?  Dan is de vraag : Wat kunnen we doen  om dat mogelijk te maken ? Employability draait om een optimale inzet van jezelf, wie hieraan werkt kenmerkt zich door toewijding aan de  specifieke behoefte van de functie.

NUANCEREN

Zelfoverschatting is niettemin hardnekkig en wijdverbreid omdat je met zelftwijfel niet scoort bij collega’s en management .Je kunt je eigen oordelen accurater inschatten dan ze werkelijk zijn. Daarnaast geloven we dat we meer controle hebben over situaties dan we in werkelijk hebben en  voor onze taken  minder tijd nodig hebben dan ze echt kosten.

Realiseer dat twijfel en nuance vaak kenmerkend zijn voor ervaring en expertise. Employability  is daarom kenmerkend voor veranderaars die hun tanden zetten in  complexe opgaven waarbij het niet uitmaakt of dat managers, adviseurs of medewerkers zelf zijn. Ze inspireren met inzichten om effectiever aan de slag te gaan en hun omgeving mee te krijgen.

UA-39505741-1