Organisaties staan voor grote uitdagingen om maatschappelijke verbindingen te creëren voorbij verdeeldheid en vooroordelen. Bij sollicitaties, seminars en bedrijfsbijeenkomsten is dit onderwerp dan ook relevant en komt met enige regelmaat aan de orde de mate waarop je persoonlijk bent ingevoerd in een sociaal netwerk en hoe jij denkt een verandering in gang te zetten. Jouw functie kent daarbij verschillende vitale dimensies. De mate van persoonlijke invloed is sterk bepalend.
Een geslaagde verandering is lang niet altijd het resultaat van wat je kunt maar vooral wie je kent. Om concreet een verandering in gang te zetten heb je hulp nodig. Daarbij is onderzoek aan de orde in het krachtenveld van de organisatie en om vast te stellen wie met wie communiceert voor een mate van steun.
Welke knooppunten met opinieleiders vallen er op de werkvloer te ontdekken? Sommige knooppunten hebben meer verbindingen dan anderen. Men spreekt dan wel over een brug tussen twee of meer afdelingen. Leiding geven aan en acteren in complexe processen is uitdagend. Jouw reflectief vermogen, de mate van informeel ingevoerd zijn evenals jouw veerkracht zijn hierbij onmisbaar.
VERANDERAANPAK
Wie succesvol wil zijn bij verandering moet de werkmechanismen van vernieuwing en weerbarstigheid begrijpen. Samenwerken met influencers en opinieleiders binnen de groep begint niet met wat of waarom maar altijd met wie je een verandering begint.
Mogelijk heb je een ander plan nodig voor meer steun want je kampt niet alleen met taaiheid, maar ook met een weerbarstige organisatieomgeving die zich vastklampt aan een repertoire dat niet meer werkt. Kom je met iets dat wel vernieuwend is dan roept dat wel afstotingsverschijnselen op omdat het niet is ‘zoals wij de dingen hier doen’. Er zijn allerlei specifieke opvattingen en overtuigingen die de organisatieontwikkeling kunnen remmen

Wie de moed heeft en het werk doet om een verandering te realiseren kan dat niet zonder actieve steun van informele machtsbronnen. Kennis over groepsprocessen en het vermogen het eigen gedrag te kunnen variëren zijn daarbij onmisbaar om tot veranderingen te komen of een eigentijdse organisatiecultuur te bestendigen.
Een werkelijke verandering is vooral een collectieve gedragsverandering waarbij grondige kennis van gedragspatronen en onuitgesproken waarheden cruciaal zijn. Een geslaagde verandering begint niet met wat of waarom maar altijd met ‘wie ‘. Voor spiegeling en sparren over “jouw” verandering, neem contact op?