De 4 O’s voor persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling en functionele ontwikkeling

In de zoektocht naar jezelf en waarom je dingen doet zoals je ze doet, is het verstandig om de 4 O’s in je achterhoofd te houden. Deze O’s zijn geen leefregels of wetten, maar houden je alert en bieden mogelijkheden tot groeien. De 4 O’s zijn :

Onderzoek : onderzoek waar je grenzen liggen, waarom je dingen op een bepaalde manier doet (waarschijnlijk al jaren), hoe je ze anders zou kunnen doen, wat dat zou betekenen voor jou en je omgeving, hoe dingen verbeterd kunnen worden en wat je daar voor nodig hebt. Onderzoek met name de gebieden waar je je ongemakkelijk bij voelt en waar je verbetering zou willen bewerkstelligen.

Observeer : het doel van observeren is om naar jezelf te kijken zonder er een emotie aan te koppelen. Je stap al het ware naast jezelf, kijkt naar jezelf en kan jezelf eventueel adviseren hoe te handelen. Deze methode is zeer handig als je emotioneel bent en vanuit je emotie wilt gaan handelen. Dit is meestal niet de meest effectieve manier om zaken aan te pakken.

Open staan : Het luisteren naar mensen en open staan voor feedback (voor sommige mensen heet dit kritiek) is een vereiste om te kunnen groeien. Indien je niet open staat voor feedback, zal je nooit impulsen krijgen om te gaan onderzoeken hoe je het beste uit jezelf kunt halen. Open staan wil niet zeggen dat je alles maar over je heen moet laten komen, maar het is wel goed om te luisteren en voor jezelf te bepalen of hetgeen wat gezegd wordt voor jou geldig is of niet.

Oordeel niet : Oordelen is een van de grootste valkuilen in het proces van persoonlijke ontwikkeling. Doordat je jezelf al in een “hokje” hebt geplaatst, ga je ervanuit dat je nou eenmaal zo bent. Dit belemmert je in je verdere zoektocht naar je ware ik en houdt alle deuren gesloten om te veranderen. Belangrijk is om te weten dat je op elk moment uit je “hokje” kunt stappen en iets anders doen.

Wil meer weten over de mogelijkheden voor een maatwerk persoonlijk ontwikkelingsplan neem dan contact en informeer naar een vrijblijvende informatief gesprek.

UA-39505741-1