VALLEN EN OPSTAAN

Nog geen 500 dagen geleden leek het “game over” voor de Nederlandse concurrentie toen een ongenaakbaar Ajax de landstitel nog maar eens wist voort te zetten. De alleenheerschappij leek onomkeerbaar. Met verbazing en ongeloof volgt de vrije val. In de zoektocht naar verklaringen over de aftakeling werd zichtbaar hoe broos het fundament onder de successen was.

De club zal grondig moeten onderzoeken wat er allemaal is misgegaan.                                           

Vaststaat dat Ajax niet voorbereid was op het vertrek van Overmars en succestrainer Ten Hag, zoals er ook geen plan was voor vervanging van de belangrijke bestuurders. Een cruciale fout in elk bedrijf. Ook vorming van kader van onder af, de moraal van elk familiebedrijf. In dat verleden ligt ook hoop.

KRITISCH ONDERZOEK

Een gouden periode begint vaak met een crisis, in onzekerheid en complexiteit. Veranderingen vragen veel van ons brein. Zo kunnen oude vaardigheden zoals aandacht vasthouden verbeterd worden in effectief selecteren en kritisch evalueren van (digitale) informatie.

Een goed zelfbeeld is nodig voor het maken van juiste plannen en het uitzetten van een pad dat nodig is om plannen ook te kunnen realiseren.  Hoogleraar Sitskoorn stelt dat je alleen doelen kunt bereiken als je het doel dat je nastreeft ook goed kunt formuleren, over goede motivatie beschikt en de juiste vaardigheden hebt ontwikkeld.

Samenwerking gaat gepaard met spanning. Dat is de  essentie van groepservaring. Met het vergroten van participatie liggen er nieuwe spanningen voor het oprapen. De aanname is dat achter een probleem  altijd een factor of actor  schuilgaat die schuld heeft. De verwachting dat schuld ergens terecht moet komen, kan leiden tot het schuiven met verwijten: niemand ontspant tot  de bal aan hem voorbij is gegaan. Het verleidt tot reflexen om de eigen positie te beschermen ook als  daarmee de lange termijn hantering van een collectief vraagstuk moeilijk wordt.

NIEUWE VAARDIGHEDEN

Als je taaie vraagstukken oppakt van strategisch ondernemerschap, blijkt je op  meerdere fronten te moeten werken. Vernieuwend bezig zijn is niet genoeg, het is tegelijk nodig blokkades  te slechten om meer ruimte te maken voor vernieuwing.  Om die reden is een kundige veranderaar, van buitenaf nuttig. Hij/zij maakt taaie vraagstukken niet altijd oplosbaar, wel beter hanteerbaar. Nog twee maanden resten voor een passende plannen en begroting voor 2024.  Voor meer informatie: bel voor vrijblijvende kennismaking en informatie T 073 689 05 09     M 06 53 97 84 58 of mail naar Adsom.

UA-39505741-1