Stigmatisering

Oudere collega’s worden in werksituaties met regelmaat nog gezien als minder gemotiveerd en minder bereid tot verandering. Ben je aan de slag als vijftiger, dan krijg je al gauw te maken met vormen van buitensluiten en flauwe grappen, zo stelden onderzoekers van University  Maastricht vast. Wat te denken van het structureel weigeren van promotie aan ouderen. Stigmatisering speelt nog altijd een rol in wat modern HR heet en waarbij het vaak om vooroordelen draait. Tijd om stil te staan bij meer sturing geven aan eigen gedrag want weinig doorgroeimogelijkheden en een  slechte  werk-prive balans zijn fnuikend.

De rode draad op het gebied van veranderbeleid , vertrouwen in de collega’s ,etc., is  dat  er geen groot verschil bestaat  tussen oud en jong. Ouderen zijn wel gemiddeld  minder gemotiveerd voor training maar het is minder groot dan werkgevers vaak denken.

De werkloosheid is het afgelopen kwartaal gestegen naar 379.000 het hoogste cijfer in bijna 1,5 jaar en kan oplopen tot wel 400.000 volgend jaar. Maatschappelijk is stigmatisering  een niet te verteren thema. Wat kun je er nu zelf aan doen ?

AANSCHERPEN VAN WAARDEN

Als je als oudere wilt werken aan transitie en erkenning dan krijg je met weerstand te maken. Daar moet je tegen kunnen. Innovatie van jezelf draait om zichtbaarheid en authenticiteit . Daarbij hoort zelfonderzoek naar de mate van je bekendheid en imago. Je zult hier dus concreet en inspirerend  moeten werken aan de doelen die je nog wilt bereiken in een seniore situatie.

De beste versie van jezelf is authentiek zijn bij veranderingen  en anticipeert, waar je zelf mee komt en waarbij de missie van de organisatie effectiever te volbrengen is. Zo moet stigmatisering worden tegengegaan.

ONBENUT POTENTIEEL

Wetenschappers hebben veelal gehakt gemaakt van vooroordelen bij beoordeling van ouderen. Hoe doorbreek je nu zelf een impasse in je werk ? Primair werken aan actuele en betere beeldvorming ! Bent u 50 plus en heeft u echt ambitie om werk te maken van uw loopbaan, dan is een oriënterend gesprek met Adsom om uw zichtbaarheid te vergroten mogelijk aan de orde.

Intervisie en reflectie? Neem contact voor een vrijblijvend gesprek of bel met Bert van den Bogaard.

UA-39505741-1