Masterclass over de werkingsmechanismen van vernieuwing en weerbarstigheid voor leidingevenden.

Wie concerten bezoekt stelt zich wel de vraag waarom een orkest een dirigent nodig heeft. Orkestmusici kunnen toch prima zelf spelen ? Zoals licht een voorstelling maakt of breekt, een dirigent geeft aan de uitvoering vorm en betekenis.

Een treffende  illustratie levert de masterclass van het Concertgebouw dit jaar met Ivan Fisher. Wie succesvol een podium vol individuen weet te leiden en te inspireren kan de wereld aan. Een vergelijk met het managen  van een organisatie dringt zich op. Hier zes wijsheden van Fisher.

1.Als je iets zegt: focus dan op een boodschap. Communicatie is het sleutelwoord. Als hoeder van de eenheid, breng je allen samen door de  richting die je zelf voor ogen hebt. Dat betekent ook alle lijnen goed afhechten anders blijven er nog ruwe klankrafels hangen.

2.Je eigen tempo is de juiste. Hoe krijg je ze mee? Met empathie. Besef dat een violist een toon aanzet als een streek en een blazer op een noot anticipeert met ademen. Beweeg dan ook zelf mee voordat je een actie oplegt.

3.Stoor geen processen die vanzelf goed gaan. Een eenheid bewaar je het beste door niet alles te benadrukken, Geef musici de ruimte.

4.Wees beleefd, uit je enthousiasme. Musici willen weten wie je bent. Druk je aandacht en enthousiasme uit. Laat je binnenkant zien. Gaat het nog niet goed, doe het nog een keer. Je vraagt en geeft verbinding.

5.Wees in harmonie met jezelf. Orkestmusici dromen van dirigenten die een stuk als door magie tot leven wekken. Wat tegen werkt is nervositeit. Kapt een dirigent midden in een solo af  dan voedt dit onrust. Twee tellen langer wachten met een ingreep dan is er niets aan de hand.

6. Durf te oogsten. Charisma is gebaat met rijping. Gebruik al wat ten dienste staat. Een trombone is van origine een kerkmuziekinstrument, laat het dus gewijd klinken door het afschudden van gene.

Deze wijsheden van Fisher vormen zeker ook toegangssleutels tot de werkingsmechanismen van vernieuwing en weerbarstigheid voor managers  en bestuurders op zoek naar de magie van hun vak en het belang van alle aandeelhouders.

Geinteresseerd of wenst meer informatie te verkrijgen? Neem dan contact op via T 073 689 05 09 of mail: info@adsom.nl

Deze masterclass en overige leerprogramma treft u bij Adsom Academy en via http://adsom.nl/events/

UA-39505741-1