CORONA KLEURT ONS WERK

Er zijn gebeurtenissen en vraagstukken in organisaties die wat mij betreft nergens over gaan. Zoveel vergaderingen waar je niets aan mist als je er niet bij bent. Leiderschap in crisistijd vraagt evenwel gedrag dat risico’s en schade beperkt moet houden. Daar zit een lijn in. Het risico van verstarring door corona dreigt. Hoe kunnen we daaraan ontkomen ?

FOCUS.

Overeind blijven onder druk en de rest van de organisatie overtuigen; dat moet wel in je zitten. Niet iedere directeur/manager kan tegen deze spanning. Een adviseur/organisatiecoach en/of interim als noodhulp kan  heel effectief zijn. Niet wachten dus met delegeren. ‘Vreemde ogen dwingen’ kan aan de orde zijn.

ERVARING.

Ervaring helpt om een complexe situatie terug te brengen tot een simpel niveau dat zowel intern en extern is te communiceren. Simulaties  zijn uitstekende oefeningen. Praat met het managementteam over het actuele proces, het onderzoek en de voortgang.

VISIE.

Juist tijdens deze crisis gaat het om leiderschap en visie waardoor de stip op de horizon gedeeld wordt. Tussenstappen kunnen door medewerkers zelfstandig gezet worden op lagere niveaus. Expliciet zijn, schrijf je visie op het white board en blijf herhalen.

TEAMSPELER.

Hoe groter de uitdaging, hoe belangrijker het is zoveel mogelijk denkkracht te genereren. Vorm een kernteam van leiders en medewerkers die knopen durven doorhakken.

BESLUITEN.

Vooral als je niet over alle informatie beschikt is besluitvorming cruciaal. Elke crisis gaat per definitie gepaard met onvoorspelbaarheid. Vertrouw dan op gevoel en op grond van inzicht en ervaring.

FINANCIEN.

Vooral MKB ondernemers negeren vaak hoe slecht  hun bedrijf ervoor staat. Praat tijdig  met crediteuren en debiteuren over uitstel en zorg dat je geld van je debiteuren binnenhaalt.

Leiderschap in tijden van corona

VOORBEELD.

Nog besmettelijker dan Corona is ons gedrag. Geef daarom het goede voorbeeld. Oefen daarin. Gedrag wordt sneller gevolgd dan woorden. Een korte training in pitchen helpt.

UA-39505741-1