Werk, waarheid en fictie.

De arbeidsmarkt is de laatste tijd veel in het nieuws. Hoog tijd om de feiten onder ogen te zien.

Na vluchtelingen zijn 50 plussers de snelst groeiende groep op de arbeidsmarkt. Nu de economie bloeit blijkt dat (disruptieve) veranderingen doorgaan en bepaalde banen voorgoed verdwijnen. Tot de top krimpende beroepen behoren ook lassers, bedieners van productiemachines, boekhouders met verouderde kennis van ICT en klassieke secretaresses. Robots en softwareprogramma’s nemen het werk over. Bepaalde sectoren zijn voorgoed kleiner zoals de financiële sector, uiteraard door technologie.

Flexwerk rukt na de crisis duidelijk op en de vaste baan wordt steeds schaarser. Flexwerk is echter absoluut geen opstap naar vast werk gebleken. De macht ligt bij bedrijven en er wordt niet gecompenseerd voor gebrek aan vastigheid. Aanbod en vraag sluiten niet goed aan. Enkele oorzaken moeten we in ieder geval eens onder ogen zien.

 

 

 

DE CRISISDUUR

Ruim 7 jaar. Dat zorgt voor permanente schade in je ontwikkeling. De vaart raakt er uit. Je maakt het niet goed met vrijwilligerswerk. Het is niet uit te sluiten dat er een groep mensen bestaat die nooit meer aan werken toekomt. De economie moet nog veel meer op stoom komen als op hen nog ooit een beroep wordt gedaan.

TECHNOLOGIE

Een zoeken en vinden naar jurisprudentie dan een software programma of robot. Een algoritme kan beter juridisch medewerker. Op laag niveau komt informatie vrij die voorheen alleen beschikbaar was voor de leiding. We zitten midden in kunstmatige intelligentie en datatechnologie.

ECONOMISCHE GROEI

De groei van economie en banen stimuleert mobiliteit. Velen midcareer professionals die in de crisis “zijn blijven zitten” zijn zich thans aan het oriënteren voor volgende stappen in de carrière.

DOORWERKEN

Waar kennis snel veroudert en werk voortdurend verandert maakt de onzekerheid groter. De pensioenleeftijd schuift op. Het wordt steeds moeilijker je werkzame leven te overzien en te sturen. Heeft u echt een visie? Wordt er naar u geluisterd ? Je moet jezelf wellicht nog een keer opnieuw uitvinden. Maar wie wil de kosten betalen van omscholen als je 50 plusser bent ?

Heeft u ook een loopbaandilemma? Heeft u problemen om aan een nieuwe baan te komen? U kwalificeert zich niet in het sollicitatieproces? De perfecte match qua functie inhoud en toch een afwijzing?

Neem eens contact op met Adsom voor een oriënterend gesprek.

 

 

Tags:

UA-39505741-1