Risico gestuurd werken en het debacle Imtech.
______________________________________
Wat valt er nu te leren uit het feit dat IMTECH over de kop is?
Dat er enkele sjoemelende managers waren die een megalomaan pretpark ontwikkelden in Polen ? Imtech ging ten onder door een decentraal bestuursmodel zonder controle. Wel honderd managers waren bezig met duizenden projecten. Dan gaat er onvermijdelijk iets goed fout. Het oude bestuur was geobsedeerd door omzet- en winstgroei, maar verzuimde na te gaan of die winsten ook zorgden voor een gezonde kaspositie. Als winsten groeien maar cashflows stagneren, is dat een indicatie voor gedoe met cijfers.
In het belang van alle betrokkenen, ook werknemers en investeerders, moet (conditie-)onderzoek regelmatig plaats vinden. Er wordt bij het onderzoek door Adsom echter wel expliciet verschil gemaakt tussen het gangbare risicomanagement en risico gestuurd werken.
Het gebruikelijke risicomanagement gaat uit van systemen, planning, controle en beheersbaarheid.
Risico gestuurd werken legt meer nadruk op mens, cultuur, flexibiliteit, aanpassingsvermogen.
Het is daarbij geen kwestie van het een of ander. Wel minder accent op het conventionele risicomanagement en meer elementen toevoegen van risico gestuurd werken, wint snel terrein.
De toepassing kan worden gekoppeld aan de bestaande planning & control-cyclus, in het projectmatig werken of in bestaande kwaliteitssystemen. Daarmee worden die dan expliciet risico gestuurd. Op een realistische, effectieve manier kan men dan omgaan met onvoorziene risico’s.
Dat de markt niet meezit wordt ontkracht door technische dienstverlener IMCD.
Daar heeft men de omzet en winst het afgelopen half jaar fiks zien stijgen. Alweer 15 jaar geleden splitste Internatio-Muller Chemical Distribution zich via een verkoop aan investeerder Alpinvest af van het moederbedrijf. In 1993 was zusterbedrijf Imtech ook al zijn eigen weg gegaan.
Het MKB segment, vol met prachtige familiebedrijven heeft met de nu opbloeiende economie uitstekende perspectieven. Er is instroom van arbeid. Maar de actuele beperkte financiële participaties van de banken waar toenemende kritiek op is, is vaak het gevolg van onvoldoende beheersinstrumentatie, waaruit zichtbaar zou moeten zijn hoe de gaat met de winst en cashflow.
Met het toepassen van een aantal generieke risico-processtappen in de bestaande werkprocessen,
kunnen deze expliciet risico gestuurd worden. De financiële risico’s voor banken en aandeelhouders
kunnen dan in een vroeg stadium periodiek worden getoond in een risico-rapportage zodat al dan niet risico-beheersmaatregelen kunnen worden overwogen.