STUREN BIJ VERANDERING. Zonder ondernemers en energieke en ondernemende medewerkers is het in de huidige economie moeilijk om te overleven. Succes voor een organisatie hangt nauw samen met de wil te investeren in resultaat gedreven medewerkers en hun DNA. Hoe krijgt een team deze winnaarsmentaliteit ?
http://www.foksuk.nl/
Mensen naar huis sturen omdat de crisis maar geen opleving biedt vinden wij geen oplossing, ook niet dat ondernemingen aan hun werknemers vragen een lagere functie te accepteren. Natuurlijk is kostenbeheersing en- reductie een voor de hand liggende manier om de financiële positie te handhaven of te verbeteren. Maar de volgende stap is dan aan de functionele teruggang ook een lager salaris te koppelen(demotie).
Deze demotie is een onderwerp dat hier en daar druk besproken wordt, maar maatschappelijk toch controversieel. Het is een crisisonderwerp, dat in tijden van economische voorspoed niet meer leek te bestaan. In veruit de meeste collectieve arbeidsovereenkomsten komt demotie (nog) niet voor. Dat is begrijpelijk want vakbonden die cao s afsluiten zien demotie niet als een arbeidsvoorwaarde waar hun leden warm voor lopen.
Wij zien meer in een taak voor bestuurders en managers om zich te willen verdiepen in voorop te gaan bij verandering en die laten zien negatieve gedragspatronen te kunnen doorbreken. Inspirerend leidinggeven is van groot belang om de broodnodige omslag te maken met vitale ketensamenwerking en duurzame inzetbaarheid.
ONDERNEMER VERSUS MANAGER.
Het verschil tussen ondernemer en manager is dan ook dat de eerste banen schept en de tweede banen vernietigt. De ondernemer werkt met zijn eigen vermogen, de manager met andermans geld. Stijging van het aantal banen in Nederland is de laatste 20 jaar helemaal te danken aan het MKB. Grote bedrijven hebben het werk alleen maar naar het buitenland verplaatst.
LOONSOMRENDEMENT.
Bij de voorbereiding op verbetering is het van belang dat een manager ten minste weet wat de verhouding is van de getallen, tussen kosten en opbrengsten per medewerker. Dat geldt in de eerste plaats voor zijn eigen functie. Dat vraagt kritische aandacht want wanneer een manager niet weet wat de verhouding is , kan er ook niet gestuurd worden op output en productiviteit.
Het is jammer dat er nog zoveel managers zijn die niet kunnen uitrekenen wat hun individuele bijdrage is aan het financiële resultaat. Resultaatgericht monitoren en sturen op meer output levert ook direct een sterke positie op in ketensamenwerking, en dat bevordert weer duurzame inzetbaarheid en outcome voor mens en maatschappij.