Nutteloze klasse

Wetenschappers en futurologen zoals Harari zijn glashelder in hun overtuiging dat alle taken met vaste patronen volledig zullen worden overgenomen door robots en computers. Als miljoenen banen overbodig worden zullen we ons voortdurend moeten bijscholen om geen onderdeel te worden van een nutteloze klasse managers en uitvoerders.

Het is ingewikkeld  en het wordt nog lastiger want je wilt in je werkzame leven toch maatschappelijk nuttig zijn. Over dit onderwerp wordt veel gepraat maar een samenvatting geven van de adviezen die boven tafel komen lijkt me niet zo nuttig werk, daarom aandacht voor een rode draad want bij je volgende loopbaanstap is meer nodig dan een goed gevoel, passie of intuïtie!

Waar gestructureerde sollicitatieprocedures goed werken om mensen te selecteren voor een functie, zo werken ook gestructureerde keuze-processen uitstekend voor het bepalen van je volgende stap in je carrière. Een rationeel, geordend proces helpt om je te richten op de factoren die er werkelijk toe doen, in plaats van een leidraad die door algemene kenmerken wordt bepaald zoals bijv. hoe bekend is het bedrijf van mijn keuze.

Een nieuwe stap in je werk voorbereiden begint aan de hand van een lijst met criteria waaraan deze keus moet voldoen. Richt je om te beginnen op ontwikkelingen, problemen/uitdagingen in de markt/maatschappij/wereld die nog weinig aandacht krijgen en waar jouw persoonlijke vaardigheden een verschil kunnen maken. Ontwikkel nu eerst eens focus op positieve lange termijn effecten. Welke rol past jou?

De kern is of de dagelijkse taken voor jou op zichzelf aantrekkelijk zijn. Dat vraagt om  een nieuwe houding en passend gedrag.  Om dit vast te stellen zal Adsom in het kader van mobiliteit- loopbaanadvies en loopbaan-coaching wetenschappelijke JCM-modellen inzetten. Hierbij meten verschillende criteria of je ook op langere termijn focus kunt houden.

Terug naar de wetenschappers en futuroloog Harari. Als hun voorspellingen uitkomen, dan vertellen computers over tien jaar in een split second, op ieder moment hoe we onze werktijd het best kunnen besteden. Tot die tijd moeten we zelf kiezen. Het liefst gestructureerd.

Tot nu toe hoorde je elk jaar wat ze van u vonden, nu wil je weten wat je van jezelf vindt. Je loopbaan zelf in de hand nemen omdat wat vandaag nog werkelijkheid is, morgen verouderd kan zijn.

Geïnteresseerd in dit thema of behoefte om eens te reflecteren over je toekomst? Neem dan even contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

UA-39505741-1